Endokrinologija

Interna medicina, Pregledi i uslugeHormoni regulišu gotovo sve telesne funkcije, od reprodukcije, preko rasta i razvoja, do odgovora na stres. Bel Medic ima vrhunske interniste-endokrinologe, stručnjake za poremećaje u radu žlezda sa unutrašnjim lučenjem, i za oboljenja koja nastaju kao posledica tih poremećaja – dijabetes, povećanu ili smanjenju funkciju štitne žlezde, neplodnost, metaboličke poremećaje, srčana oboljenja, osteoporozu, gojaznost…


ŠTA JE PREGLED KOD ENDOKRINOLOGA

Lekar specijalista interne medicine, subspecijalista endokrinologije  bavi se bolestima žlezdi. Pregled počinje anamnezom, odnosno razgovorom sa pacijentom. Endokrinološki pregled je potpuno bezbolan, i traje u  proseku 20-30 minuta, a po potrebi i duže.

Pregled uključuje:

• anamnezu- razgovor sa pacijentom o sadašnjim tegobama, hroničnim  bolestima (ukoliko boluje od njih), prethodnim operacijama, prethodnim  bolničkim lečenjima, bolestima u porodici, životnim navikama itd…
• uvid u prethodnu medicinsku dokumentaciju (ako postoji).
• fizikalni pregled (inspekciju, palpaciju, auskultaciju, merenje pritiska).
• savet i preporuku za dalji terapijski plan (ukoliko postoji potreba) i predlog o eventualnoj dodatnoj dijagnostici (ultrazvučno snimanje, skener…).

Fizikalni pregled uključuje: Inspekciju – posmatranje (npr. kože ruku  i nogu u cilju traženja promena koje mogu biti posledica dugogodišnje šećerne bolesti), palpaciju – opipavanje (npr. štitaste žlezde u cilju  uoćavanja promena u veličini ili prisustva čvorića) i auskultaciju  (slušanje)–stetoskopom se slušaju srce, pluća, rad creva i veliki krvni  sudovi.

Potrebno je da na pregled donesete svu prethodnu medicinsku  dokumentaciju (ako je imate) i da uradite sve laboratorijske analize  koje Vam je naložio Vaš endokrinolog.

Ukoliko imate neku od sledećih smetnji može postojati potreba da obavite pregled kod interniste endokrinologa:

• umor, promene na koži
• poremećaj rasta (usporen rast ili ubrzan rast određenih delova tela)
• gubitak u težini , ubrzan srčani rad, izraženo znojenje, anksioznost
• opstipacija, suva koža, depresivno ponašanje,
• preterana glad, preterana žeđ, učestalo mokrenje

 

Endokrinološki pregled
Dr. Jelica Malenković
Internista-endokrinolog

Zakazivanje pregleda: svakog radnog dana od 08-19 h. Postoji mogućnost zakazivanja u željenom terminu u zavisnosti od dostupnosti izabranog lekara. Mogućnost zakazivanja pregleda i vikendom na dežurni telefon 069/111-7617.